keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Työttömät nuoret, laiskoja ja tyhmiä(kö)

Osallistuin tänään Lahdessa Inspis-hankkeen keskustelupäivään (Nuorten syrjäyttämistä vastaan!) jonka aiheena oli nuorten työttömyys ja miksi sitä on ja kuinka sitä voitaisiin ehkäistä. (Linkittäisin tähän kotisivut inspikseen mutta bloggerin sovelluksella ei onnistu, löytyy myös Facebookista jos jotakuta kiinnostaa)

Itse päivä oli loistava ja aihe mielenkiintoinen. Oma roolini oli olla se malliesimerkki, työtön nuori vaikka käsittääkseni te-keskus laskee nuoreksi alle 25-vuotiaat. Itsehän täytän ensi kuussa (sssshhhhh!) jo 26.. 

Mutta asiaan. Puhuimme eri pöydissä ja eri porukoilla 4 tuntia aiheesta. Esiin nousivat mm. syyt joiden takia nuoret eivät saa töitä. Yleensä haetaan liian korkeasti koulutettuja nuoria ja liian vaativalla työkokemuksella. Kuinka nuori  voi saada työkokemusta jos mallityöpaikkailmoitus kuuluu näin: Haetaan 18 vuotta täyttänyttä alan koulutuksen käynyttä nuorta 5 vuoden työkokemuksella. 

Itsehän olen kai jo maininnut olevani koulutukseltani mallipuuseppä. E ole alan töitä tehnyt koska kompastuskivenä oli juurikin työkokemuksen puute, pieni kokoni (161cm) ja sukupuoleni. Monikaan ei usko että 4,5 vuotta nostelin itseni painoisia bussinpenkkejä joten koko hämää. Kun valmistumisestani oli kulunut 3 vuotta, alkoi haastatteluissa nousta esiin epäilys ammattitaidostani; osaanko enää käyttää sirkkeliä, monikaraporaa tai oikohöylää kun en ole niitä koulun jälkeen nähnytkään. Niinpä, ei herunut töitä. 

Olisin voinut myös ajatella asiaa jo kouluaikana ja alkaa luoda nimeä ja hankkia asiakaskuntaa, joka olisi voinut turvata mahdollisuuden ryhtyä yrittäjäksi alalle. Mutta moniko haluaa tehdä töitä 24/7 pyhäpäivätkin, pystymättä siltikään nostamaan itse palkkaa? Plus se että puualan yritykseen ei starttiraha riitä kun jo itse puuntyöstökoneet maksaa enemmän kuin voisi uskoa..

Noh, päivän saldo oli paljon ratkaisuja ja ehdotuksia päättäville tahoille. Välineitä estää nuoria syrjäytymästä jo kouluaikana. Mutta eipä sanat paljon auta kun meistä vain 1 istui kaupunginvaltuustossa. Jonkun pitäisi tarttua toimeen ja kohdistaa eduskunnan katseet maamme tulevaisuuteen; nuoriin eikä vain keskittyä alkoholi- ja tupakkalainsäädännön tiukentamiseen!

Itse sain kovasti tsemppiä ja kannustusta vielä kun kerroin pääseväni EHKÄ tästä tilanteesta pois. Sain nimittäin eilen kutsun soveltuvuuskokeisiin :) jos siitä selviän niin olen askelen lähempänä lähihoitajan ammattia :) Siellä ei ainakaan työt lopu!

2 kommenttia:

  1. Lähihoitajan ammatti on siitä hyvä ettei niitä töitä voi ulkoistaa jonnekkin Kiinaan halvemman työvoiman ääreen. Väestökin vanhenee koko ajan niin työsarkaa on tulossa lisää :)

    VastaaPoista